A legjobbat a legjobbaknak.

Bajnokok Életmód Programja

Bajnokok Életmód Programja

IR és PCOS

2018. január 11. - Timex

Az inzulinrezisztencia a szénhidrát-anyagcsere zavara, a cukorbetegség előszobájának tekintjük, míg a PCOS (policisztás ovárium szindróma) a női meddőség egyik szignifikáns oka, megközelítőleg a nők 10%-át érintő betegség.  A PCOS elnevezés csupán a petefészek (ovárium) betegségére utal, viszont valójában egy komplex anyagcserezavarral állunk szemben, melynek szerteágazó tünetei vannak. A PCOS tehát nem nőgyógyászati betegség, hanem szénhidrát-anyagcsere zavar, vagyis az inzulinrezisztencia részjelensége. A diagnózis megállapítása, és a gyógyszer beállítása belgyógyász-endokrinológus feladata, a nőgyógyász pedig ebben partner.

A kettő mindig együtt jár?

Az IR a cukorbetegség előszobája, kialakulását több tényező befolyásolja: genetikai hajlam, életmód és a stressz. És pár szó a PCOS-ről. Sokan csak akkor kezdenek el gyanakodni, amikor évek óta nem sikerül a teherbeesés, pedig vannak egyéb tünetei is. 

10_ir_es_pcos.jpgA legfontosabb tünetei közé tartozik az édesség utáni erős vágy, a hízásra való hajlam, vagy épp kóros soványság, rendszertelen menstruáció, ciszták jelenléte a petefészekben, zsíros, pattanásokra, gyulladásra hajlamos bőr, zsírosodásra hajlamos haj, és teherbeesési nehézségek, barnás elszíneződés a hónalj, nyak környékén, hajhullás, vagy férfias szőrösödés az arcon.

És nézzük a nőgyógyászati vonalát!  A magas inzulinszint túlzott mértékű ösztrogén-tesztoszteron átalakulást okoz a petefészkekben, míg a  magas férfihormon szint miatt pedig a petesejtek nem tudnak megérni. Ezek a be nem érett tüszők azután kis cisztákká alakulva megmaradnak, a petefészkek megnagyobbodnak, és a burkuk megvastagszik. Ez a kéreg aztán megakadályozza a tüszőrepedést, ami miatt nem sikerül a megtermékenyülés. A meg nem repedt tüszők maradványaiból aztán kialakulnak ciszták, ami az ultrahang vizsgálatkor a jellegzetes ún. policisztás ultrahang képet adja.  

De azt tudni kell, hogy az IR és a PCOS, a  két betegség nem jelentkezik mindig kéz a kézben.

És ami közös- a PCOS és  (inzulinrezisztencia) kezelése

Jelenlegi tudásunk szerint a hármas alapkezelés /kombinált étrendi –edzési - gyógyszeres kezelési stratégia/ hoz valódi sikert mindkettő kezelésében.

Ez sok esetben gyökeres életmódváltást jelent. Első, gyorsan jelentkező siker általában, hogy a bőr zsírosodási hajlama csökken, tisztul, a pattanások elmúlnak, a testtömeg csökken, a falási rohamok eltűnnek.  Bőrproblémákra a tudatos, tiszta táplálkozás kiválóan működhet, legalábbis elősegítheti a javulást. Kozma Melinda, egyik online bajnokomnak már béltükrözést írtak elő a bőrproblémái miatt, amit igyekezett érthető okokból elkerülni. „Néha még belobban az arcom, de sokkal könnyebben elmúlnak a pöttyeim, mint előtte. A peteéréskor jönnek a pöttyök, mert az étkezést betartom és már nem is mindennapos probléma ez, sőt ...”.

Érdekes tapasztalat, hogy az életmódváltás gondolatával kezdetben nehezen tud megbarátkozni a legtöbb beteg, egészen addig, amíg rá nem jönnek, hogy meg lehet oldani a tudatos életvitelt minimális extra időráfordítással.

 Dr. Szegedi Rita bajnokom két kislány anyukája, egyébként aneszteziológusként dolgozik, és IR beteg, kezdetben nehezen tudta elképzelni, hogyan fogja beilleszteni az életébe a plusz edzéseket, és hogy fogja megoldani a külön főzést.

„Kiemelten fontos, hogy sem az ételek elkészítése, sem az edzés ne igényeljen extra időráfordítást.”

Amikor a megváltoztatott életmód már a leleteken is látszik, akkor sem lehet hátradőlni, mert  ezek a betegségek nem azok, amiket elég időszakosan kezelni. Dr. Csamangó Katalin bajnokom kiválóan összefoglalja a lényeget:.

„Annak ellenére, hogy magam is orvos vagyok, csak nehezen döbbentem rá, hogy ezen felül az ún. inzulinrezisztenciában szenvedők táborába tartozom, ami a cukorbetegség előszobájának tekinthető. Hasi típusú elhízás, fáradékonyság, stb, mindenki bátran utána olvashat. A családomban a 2-es típusú diabetes halmozottan fordul elő, ez is egy intő jel.  Valahogy most másképp érzem a jelen életmódváltásommal kapcsolatban, amit egyben VÉGLEGESnek tekintek. Nem tehetek másként, ha felelősséggel gondolkodok.”

Igen, itt a véglegességen van a hangsúly életmódváltás tekintetében, aminek egyéb pozitív hozadéka is lesz, mégpedig csökkentjük a betegségekhez társuló anyagcsere-eltérések miatt később kialakuló magasvérnyomás-betegség, 2-es típusú cukorbetegség, vérzsír-eltérések, daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Testedzés

A korábban idézett DR. Szegedi Ritának a legnehezebb az edzések beiktatása volt, és valljuk be, aki még sosem edzett korábban, annak talán ez a legnagyobb kihívás.

„Megtanítottál a helyes diétára, a mozgásra. Sokszor nehéz volt nekiállni tornázni…az együttműködésünk alatt csökkent az inzulinrezisztenciám. Maradok mélységes tisztelettel a munkásságod előtt /DR. Szegedi Rita/

És akkor nézzük, hogy érdemes edzeni a cukorbetegek körében végzett vizsgálatok szerint a betegségre gyakorolt hatás szempontjából?

A leghatékonyabbnak az izomfejlesztő és az aerob edzés kombinálása bizonyult mindamellett, hogy a legkedvezőbb testtömeg összetételt is ez az edzésmódszer produkálta.  /dr. Ronald J. Sigal és dr. Glen P. Kennya, JAMA/.

A hangsúly pedig a rendszerességen van!

Diéta

A PCO és az inzulinrezisztencia kezelésében elengedhetetlen, hogy betartsuk a diétát. A kezelés hatékonysága csak 40%-ban függ a gyógyszertől, 60%-ban az életmódváltás hozza meg a sikert!

A gyógyszer önmagában nem elég! Viszont a 3 alappillér együttes alkalmazása produkálhat meglepő eredményeket, mint azt Biro-Garisa Ibolya bajnokom tapasztalatai is igazolják: „Az orvos ultrahangos vizsgàlatkor PCOS-t látott. Egy csodás hírem is van, megjöttek véreredmènyek és a pajzsmirigy meg a másik eredmény is, teljesen tökéletes értékeim lettek! És az orvos szerint endimetriozis sincs! Alig hittem el, de ezek szerint legyőztük a betegséget!”

Az életmódváltás az, amit mindenki önmaga meg tud tenni saját érdekében, csak azt nem szabad elfelejteni, hogy élethosszig kell tartani mind a diétát, mind a mozgást.

De azt hiszem, a lehetséges szövődmények, és a fennálló tünetek ismeretében ez nem nagy áldozat.

Legyetek bajnokok a mindennapokban!

www.csabibettina.hu

bajnokok_program_logo.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bajnokblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1213565857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása